Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding

Nakke

Mange av oss vil oppleve nakkeplager i løpt av livet. Det finnes heldigvis tiltak som reduserer smerte og får deg tilbake i normal aktivitet.

Årsak

Årsakene til vond nakke er ofte sammensatte med en kombinasjon av ledd, muskulatur, totalbelastningen i hverdagen og spenningsnivå i nervesystemet. 

Dette er de vanligste årsakene:

Ømme og vonde muskler: hyppig årsak til smerter i nakke og skuldre. Ofte diffuse og ikke lokalisert til ett spesifikt punkt. Sjelden en klar årsak til hvordan de oppstod.

Kink i nakken: vanligvis våkner man opp med dette eller så kan det oppstå ved brå bevegelse. Det føles som at nakken har «låst» seg og man har mindre bevegelighet, samt smerte. Det er en ufarlig tilstand som ofte går over av seg selv, om den ikke gjør det innen noen dager kan man oppsøke en terapeut for veiledning og behandling.

Nakkehodepine: årsaken kan være nedsatt bevegelighet i ett eller flere av leddene i nakken. Det kan komme av økt spenning i muskulatur, stress eller belastning over tid. Smerten stråler gjerne fra nakken og fremover i hode- og panneregionen.

Nakkesmerter med utstråling: en mellomvirvelskive i rygg kan ha skapt økt trykk på en nerverot som kan gi symptomer ut mot skulder og arm.

Nakkeslengskade (whiplash): årsaken er som regel påkjørsel bakfra eller bilkollisjon.

Symptomer

Smerter i nakkeregionen (inkludert øvre rygg, mot hodet og til skuldrene) kategoriseres ofte som nakkeplager. Nakkesmerter og stivhet er de vanligste symptomene. Plagene kan være så hemmende at det går utover livskvalitet og begrenser ønsket aktivitetsnivå. Mange får også hodepine.

En stor andel av oss vil oppleve nakkeplager igjennom livet og det finnes tiltak som reduserer smerte og får deg tilbake i normal aktivitet.

Undersøkelse

En grundig klinisk førstegangsundersøkelse er hjørnesteinen for diagnostikk ved nakkeplager, hvorav en utfyllende sykdomshistorie vil kunne gi verdifull informasjon om din tilstand og veien videre.

Våre erfarne terapeuter vil henvise til røntgen og MR hvis det er nødvendig for å stille diagnosen eller ved mistanke om alvorlig sykdom eller skade. 

Behandling

Behandling av denne type plager vil være individuelt tilpasset etter årsak og pasientens funksjonelle behov. Hos Nimi får du profesjonell medisinsk hjelp med dine nakkeplager. Legespesialister, fysioterapeuter, manuellterapeuter og kiropraktorer utreder og behandler nakkeplager, basert på den nyeste forskning og lang klinisk erfaring.

Mulig behandling:

  • Terapeuten din vil kartlegge dine behov og få innsikt i din oppfatning av egen situasjon, funksjonsnivå, problemer, muligheter og begrensninger.
  • Du vil bli få en helhetlig vurdering.
  • Behandling kan bestå av: informasjon, kognitive øvelser, tilrettelagt aktivitet og trening, leddmobilisering, manipulering, nervemobilisering, tøying av stram muskulatur, bløtvevsmobilisering, triggerpunktbehandling og akupunktur.
  • Nimi har flinke eksperter på medikamentell smertebehandling der det skulle være aktuelt.

Vi kan hjelpe deg - bestill time

Ta kontakt på telefon 02430 eller bestill time direkte her:

Bestill time