Frossen skulder

Er skulderen din blitt stiv i alle bevegelser? Er den vond hele tiden og kanskje vondest om natten? Hugger det når du strekker deg etter noe? Da har du kanskje fått frossen skulder.

30.06.2021  |  Oppdatert: 18.05.2022

Diagnosen frossen skulder er definert som en gradvis økende bevegelsesinnskrenkning i alle retninger for skulderleddet, hvor røntgen- og MR-funn ofte er fraværende.

Tilstanden er forbundet med smerte, og som oftest en betydelig smerte. Enkelte opplever smertene i skulderen, men like vanlig kan den kjennes i overarmen. Veldig mange har størst plager om natten, og vanskelig å finne en komfortabel posisjon for skulderen.

Årsaker

Årsaken til Frossen skulder er ikke fullstendig avklart, men det skjer en betennelsesprosess i kapselen som omslutter skulderleddet. Deretter krymper den og blir stram.

Vi vet at pasienter med diabetes type 1, stoffskiftelidelser, revmatisme og liknende oftere får Frossen skulder enn folk uten slik diagnose.

Vi ser også Frossen skulder etter skulderskader og operasjoner i skulder. Hos mer enn halvparten har vi ingen sikker forklaring på hvorfor de har fått Frossen Skulder.

Sykdommens faser

Frossen skulder er en av de vanligste formene for skuldersmerter og affiserer vanligvis kun en skulder. Tilstanden er noe hyppigere hos kvinner enn menn, og gjennomsnittlig alder er i femtiårene.

Sykdommen beveger seg gjennom faser, og hvor den initialt kun er veldig vond og etterhvert tilstivner. Etterhvert blir smertene vanligvis mindre og bevegelsen kommer gradvis tilbake.

Det er stor sannsynlighet for at en frossen skulder blir bra og varer vanligvis i ett år, men for noen kan symptomene vare i flere år.

Diagnosering og behandling

Det er viktig å få satt rett diagnose. Siden sykdommen er en klinisk diagnose er det viktig å få gjort en undersøkelse av skulderen. I tidlig forløp vil man kunne ha svært godt utbytte av injeksjonsbehandling. I senere fase vil mobilisering av skulderen og trening ofte være nyttig.

Timingen for behandlingstiltakene kan være avgjørende for effekten, og det kan derfor være fordelaktig og gjøre dette i samråd med en av våre behandlere.

Generelt er prognosen meget god, de aller fleste blir bra med nok tid. Vi på Volvat Nimi kan hjelpe i alle faser av sykdommen.

Hvorfor velge Volvat Nimi?

For idrettsfolk og folk flest

Uansett alder, fysisk form og tilstand hjelper vi deg til å bli friskere og prestere bedre.

Over 30 års erfaring

I skjæringspunktet mellom toppidrett og folkehelse er Nimi unike. Vårt arbeid gjennom tre tiår har gjort idrettsmedisinske prinsipper til folkemedisin.

Nye metoder

Som eneste norske, private helseaktør har Nimi egen forskningsavdeling. Våre forskere jobber i tett samspill med Norges Idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus.