Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding
Foto: Shutterstock
Muskel og skjelett

Kjeveplager Temporo Mandibular Dysfunksjon (TMD)

Utredning og behandling av pasienter med kjeveplager.

Kjeveplager, også kjent som Temporo Mandibular Dysfunksjon (TMD), er et samlebegrep for tilstander som involverer kjeveleddet, kjevemuskulatur og/eller omkringliggende vev. Studier viser at 4-7 % av befolkningen oppsøker hjelp for dette.

Symptomer

 • Klikkelyder i kjeve
 • Gnissing/biting med tenner
 • Problemer med å åpne eller lukke munnen
 • Vondt i kjeve, hode eller ansikt
 • Sliten følelse i kjeve, ofte om morgenen
 • Hodepine
 • Nakkesmerter
 • Svimmelhet
 • Tannsmerter
 • Bihulesmerter
 • Dotter i ører
 • Øresus/tinnitus

Årsaker

Det finnes mange ulike årsaker til disse tilstandene. Det mest vanlige er muskulære spenninger relatert til nakkeplager, dårlig holdning, gnissing med tenner, bittfeil, høyt stressnivå mm. I tillegg kan TMD forekomme etter traume til hode/kjeve, reumatisme, leddskiveproblematikk, skeivstilling av tenner etc.

Kort beskrivelse

Vi foretar en grundig undersøkelse og kartlegger sykehistorikk, og vurderer hvilke årsaker som kan være aktuelle for din tilstand. Ved behov henviser vi til røntgen eller MR.

I kombinasjon med tøying, mobilisering, avspennende øvelser, råd og veiledning, bruker vi ulike bløtvevs- og bindevevsteknikker i vår behandling av TMD. Vi ser på tilstanden din i et helhetlig perspektiv, og inkluderer behandling av både nakke, skuldre og midtrygg.

Ved behov samarbeider vi med tannlege og psykolog.

Våre spesialister

Ragnhild Perstølen

Ragnhild Perstølen

Kiropraktor
Nimi
930 55 248

Ragnhild har kiropraktorutdanning fra Palmer College of Chiropractic-West i California, samt mellomfag fra Norges Idrettshøyskole.

Hun har lang erfaring med utredning og behandling av både akutte og langvarige nakke- og ryggsmerter samt relaterte plager som hodepine og svimmelhet. I tillegg tar hun imot pasienter med smerter i brystrygg, skulder og arm samt bekken- og hofterelaterte plager.

Hun samarbeider tverrfaglig med bl.a. legespesialister og anestesilege/ortoped.

Spesielt interessefelt er kjeveplager/TMD og behandling/rehabilitering av spinalstenose problematikk i rygg.

Gro Camilla Riis

Gro Camilla Riis

Fysioterapeut. Spesialist i manuellterapi. Nimi Expert.
Nimi

Nimi ExpertSpesialist i manuellterapi og idrettsmanuellterapi (NMF). Jobber som veileder for masterstudenter i Manuellterapi (UiB) og Idrettsfysioterapi (NIH). Jobber deltid som lektor på fysioterapiutdanningen på OsloMET. Aktiv fotballspiller gjennom mange år. Fagansvarlig for VIF fotball Elite damer.

Behandler alle problemer i muskel- og skjelettapparatet. Lang erfaring med utredning/behandling av rygg/nakke, skulder, armsmerter og kne. Spesielt interessert i langvarige smertetilstander.

Utnevnt til årets Manuellterapeut i 2018 av Manuellterapeutenes Servicekontor.