Både ungdom og voksne kan oppleve disse plagene, men det betyr ikke at de lider av den samme skaden. Fotball er idretten hvor vi ser mest lyskeskader, men det forekommer også hyppig i ishockey, håndball, kampidretter og dans.
Det er flere strukturer i hoften/lysken som kan gi smerte. De vanligste er muskulatur, skjelett, sener, hofteledd og magen. Noen ganger kan smerter i hoften også komme fra ryggen. Lyskesmerter kan oppstå akutt eller komme gradvis (det vi definerer som belastningsskader).
- Akutte skader oppstår gjerne plutselig som følge av en konkret hendelse og som regel er det skade på muskel eller sene.
- Gradvis oppståtte lyskesmerter er vanskeligere og har som regel et sammensatt årsaksbilde. Ofte har lyskesmertene vart en stund og de kan ha bredt seg til et større område i lysken, bekkenet og/eller nedre del av magen.
Årsaker
Risikoårsaker er tidligere lyskeskade, nedsatt styrke i hoftemuskulatur og manglende idrettsspesifikk trening. Ungdom som er under vekst og har stor trenings- og kampbelastning er en ganske utsatt gruppe. Disse får oftest sine smerter fra skjelettet, da det finnes sju ulike vekstsoner i bekkenet.
Symptomer
Det vanligste symptomet er smerte i lyskeregionen som forverres ved aktivitet. I starten er det smerter under oppvarming, og mulig stivhet etter aktivitet. Det normale er at plagene bare blir verre og verre, og tilstanden påvirker evnen til idrettsspesifikk trening og prestasjon.
Vitenskapelig og erfaringsmessig vet vi at lyskeskader ikke er farlige, men disse skadene krever ofte lang tid med rehabilitering. Det er viktig å få en tidlig diagnose av skaden for å optimalisere behandlingen og redusere skadeperioden.