Tilbake til idrett etter luftveis­infeksjon

Tenk deg at du er i kjempeform, du gleder deg til helgas konkurranse eller kamp, du er klar! Så blir du SYK! All verdens forberedelse og trening kan ødelegges av et lite virus.

04.02.2021

Virus eller bakterier er små mikrober som har evnen til å kunne gi oss sykdom. Vi møter daglig disse mikrobene, men det går stort sett helt fint. Sykdom oppstår når kroppens eget (immun)forsvar ikke klarer å bekjempe disse mikrobene. Det er derfor lurt å ha et godt immunforsvar.

Lite søvn, økt psykisk stress og en stor totalbelastning med skole, venner, lekser, familie og trening kan redusere forsvaret vårt. Moderat mengde trening gir oss et bedre immunforsvar, mens det å ligge på sofaen, eller det å trene veldig hardt/ veldig lenge,  fører til at vi får et dårligere immunforsvar – altså blir lettere syk. 

Vi kan også se for oss at idrettsutøvere kan være utsatt for mer smitte fordi de reiser mer og bor tett sammen og kanskje deler drikkeflaske.  Det er viktig å tenke forebygging ved å sørge for å ha fokus på hvile, kosthold,  drikke, søvn, rene hender og tørre skifteklær. 

Tøyer ut

Infeksjon i luftveiene

De fleste sykdommer hos idrettsutøvere oppstår i luftveiene; fra nesen og nedover til lungene. Det finnes ikke noe fasit for hvordan man skal behandle luftveisinfeksjoner, men under har vi skissert noen forslag.  Vi skiller gjerne mellom virusinfeksjoner og bakterieinfeksjoner. I tillegg deler vi virusinfeksjonene i to:  lette/  'over snippen' eller mer alvorlige/ 'under snippen'.

Lett virusinfeksjon er typisk når du har litt tett,  rennede nese og litt sår hals. Om du ellers føler deg frisk, kan du forsøk lett aktivitet 10–30 minutter. Innendørs i kulde. Alene (for å ikke smitte andre). Om dette tolereres kan du returnere til idrett. Om det ikke tolereres, hvil en dag og gjenta lett aktivitet når du føler deg klar.

Symptomer

Ved mer alvorlig viral luftveisinfeksjon er symptomene typisk  feber, slapphet, verk i kroppen, hodepine og eventuelt  pustebesvær. Da skal du ikke trene. Det anbefales å drikke mye,  stresse lite. Eventuelt bruk nesespray/ halstablett. Om du er syk i mer enn 3–4 dager uten bedring: kontakt lege.

Trening og sykdom

Du kan forsøke lett trening når du ha vært feberfri minimum 24 timer (uten bruk av febernedsettede), er godt hydrert (nok drikke)  og føler deg klar for trening. Anbefaler  å starte med rolig, lett aktivitet.  Inne på vinteren. Vurder respons. Bruk samme antall dager du har vært syk/ hatt feber til gradvis retur til idrett.

Ved en bakteriell infeksjon og symptomer fra luftveiene skal du ikke trene. Drikk mye. Stress lite. Bruk medikamentell behandling som foreskrevet. Du kan forsøke lett trening når du har brukt antibiotika i minst 24 timer og har vært feberfri minimum 24 timer (uten bruk av febernedsettede), godt hydrert og føler deg klar for trening.  Start med rolig, lett aktivitet.  Inne på vinteren. Vurder respons. Bruk samme antall dager du har vært syk/ hatt feber til gradvis retur til idrett.

Husk!

Tren aldri med feber! Bruk samme antall dager du har vært syk/ hatt feber til gradvis retur til idrett. Kroppens respons på trening er det viktigste! Retur til idrett bør skje GRADVIS!

Og, når det gjelder konkurranse og kamp sier vi som Ole Einar Bjørndalen:

Først må jeg bli frisk, så må jeg gradvis trene meg opp mot konkurransetempo før jeg i det hele tatt kan begynne å tenke på å stille i konkurranse

 

Hvorfor velge Volvat Nimi?

For idrettsfolk og folk flest

Uansett alder, fysisk form og tilstand hjelper vi deg til å bli friskere og prestere bedre.

Over 30 års erfaring

I skjæringspunktet mellom toppidrett og folkehelse er Nimi unike. Vårt arbeid gjennom tre tiår har gjort idrettsmedisinske prinsipper til folkemedisin.

Nye metoder

Nimi bidrar aktivt og jobber i tett samspill med forskningsmiljø hos Norges Idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus.