Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding
Kan man trene med smerter?
Foto: Shutterstock

Kan man trene med smerter?

Vi har spurt manuellterapeut Frode Hilde.

Ved akutte smerter

Ved akutte smerter skal man være litt mer tilbakeholden med trening enn ved mer langvarige smerter.

Dersom akutte smerter har oppstått på grunn av en akutt overbelastning eller traume/skade som for eksempel strekk, vridning eller slag, så skal man respektere smerten. Det vil si man kan trene litt inn i smertegrensen/lett ubehag, men ikke over det. Prøv å finne øvelser uten for stor belastning med moderat leddutslag og tenk sirkulasjon fremfor veldig hard trening.

Det er også viktig å huske at du kan trene de delene av kroppen som ikke gjør vondt slik at målet skal være å trene like mye som du bruker, men du må ofte endre litt på type øvelser, varighet og intensitet.

Hvis smertene øker på til dagen etter trening, så må du justere litt ned på treningen, kanskje ta en ekstra dag pause og så prøve på igjen.

Ved langvarige smerter

Ved langvarige (også kalt kroniske) smerter kan man som oftest utfordre smerte under trening mer enn ved akutte smerter.

Ved langvarige smerter får man ofte "følgefeil", som økt muskelspenning og tilstivning av ledd, som igjen gir smerter. Dette vil ofte lindres av trening og bevegelse. Finn øvelser som ikke gjør alt for vondt.

Dersom det gjør så vondt at noen ser på deg at du har vondt, for eksempel at du får feil teknikk, så er det for vondt. Klarer du å gjennomføre øvelsene med god teknikk til tross for en viss smerte så er det som regel innenfor. Ofte kan det være vondt og stivt i starten men bedrer seg etter hvert. Da er det bare å fortsette.

Hvis smertene øker underveis skal du justere ned på intensiteten. Smertene skal ikke øke på til dagen etter.

Dersom du er usikker, eller sliter med å finne passende øvelser, så kontakt en fysioterapeut for hjelp.

Frode Hilde

Frode Hilde

Fysioterapeut med videreutdanning i manuellterapi
Nimi
932 57 453

Tidligere elite volleyballspiller og nå maratonløper. Jobbet i mange år med lagidrett på nasjonalt/elitenivå innen håndball, ishockey, fotball og dans. Jobber med løpsanalyse og løpeskader. Lang erfaring med kroniske nakke- og ryggpasienter. Veileder for masterstudenter i manuellterapi. Har driftsavtale med Oslo kommune.

Vi kan hjelpe deg - bestill time

Ta kontakt på telefon 02430 eller bestill time direkte her:

Bestill time