Ganglion, fot

Stammer fra en utposning av et ledd eller fra en seneskjede. Cysten viser seg som en kul og kan oppstå forskjellige steder på foten.

Årsaken til at disse kulene oppstår er ukjent, men ofte skjer det i forbindelse med mekanisk irritasjon.

Kulene kan endre form over tid og forsvinner ofte av seg selv.

Varighet

Operasjonen gjøres dagkirurgisk. Det betyr at du kommer til oss på morgenen den dagen du skal opereres og reiser hjem senere samme dag. Selve operasjonen tar 20 – 60 minutter.

Sykmelding

De fleste er sykemeldt rundt fire uker etter inngrepet, men dette avhenger mye av hva slags jobb du har.

Symptomer

Tilstanden kan forekomme i alle aldre, men opptrer oftere hos kvinner enn menn.

Ganglion er en ufarlig tilstand, men vil kunne gi trykksmerter som følge av at presset på omliggende vev i området rundt øker. I disse tilfellene vil det være aktuelt med kirurg.

Diagnose

Vanligvis stiller vi diagnosen ved en klinisk undersøkelse, men det hender det er behov for en radiologisk undersøkelse (MR eller CT).

Kort beskrivelse

Ganglion kan behandles med betennelsesdempende tabletter. I enkelte tilfelle hjelper det å trekke ut væske fra området ved hjelp av en sprøyte.

Hvis dette ikke fungerer kan det være riktig med operasjon. Imidlertid er det stor fare for at tilstanden kan komme tilbake. Derfor må en eventuell operasjon vurderes nøye i hvert enkelt tilfelle.

Om forløpet

Forberedelser

Du trenger ikke faste når du skal opereres med lokalbedøvelse.

Røyking og alkohol

Hvis du røyker må du slutte minimum seks uker før operasjonen. Når du røyker heles kroppen saktere, og faren for komplikasjoner øker, samtidig som det blir umulig å oppnå et optimalt resultat.

Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.

Medisiner

Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner.

Selve dagen

Du møter i resepsjonen til avtalt tid og blir hentet av en sykepleier som viser deg til operasjonsstuen. Her møter du kirurgen som forklarer hva som skal skje under operasjonen.

Operasjonen

Vi gjør et lite snitt i huden og går ned til kulen, som er en del av leddkapselen, og fjerner deler av kulen. Deretter sys kapselen sammen igjen.

Til slutt syr vi igjen snittet i huden med en tråd og legger på bandasje.

Etter

De fleste blir utskrevet direkte etter operasjonen. Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner.

Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen henter deg.

De to første ukene etter operasjonen bør du holde foten i mest mulig ro, slik at leddkapselen kan gro.

Hjemme igjen

Det er viktig at du holder hånden høyt de første fem dagene etter operasjonen for å unngå hevelse.

Fem dager etter operasjonen kan du fjerne bandasjen og bruke vanlig plaster over såret. Stingene fjernes hos fastlegen.

All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

Bandasje

Bandasjen/plasteret som du fikk satt på rett etter operasjonen skal du ha på i syv til ti dager. Det skal bare skiftes hvis det blir vått eller skittent.

Trening

Det er viktig at du beveger fingrene etter operasjonen slik at de ikke stivner. Start allerede dagen etter operasjonen med regelmessig fingertrening ved å bøye og strekke fingrene flere ganger hver dag, men unngå belastninger. Du kan kjenne litt ubehag til å begynne med, men det skal ikke gjøre vondt.

Smertestillende

Vanligvis vil to Paracet, fire ganger i døgnet være nok til å dempe smertene etter operasjonen.

Risiko

All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved fotkirurgi er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.

Hvorfor velge Volvat Nimi?

For idrettsfolk og folk flest

Uansett alder, fysisk form og tilstand hjelper vi deg til å bli friskere og prestere bedre.

Over 30 års erfaring

I skjæringspunktet mellom toppidrett og folkehelse er Nimi unike. Vårt arbeid gjennom tre tiår har gjort idrettsmedisinske prinsipper til folkemedisin.

Nye metoder

Nimi bidrar aktivt og jobber i tett samspill med forskningsmiljø hos Norges Idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus.