Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding
Muskel og skjelett

Skleroseringsbehandling

Ved sklerosering tetter man igjen og bryter ned de små blodkarene som har vokst inn i senen. På denne måten fjerner man også de smertegivende nervefibrene som ligger langs blodkarene.

  • Ventetid: Kort ventetid
  • Varighet: Selve behandlingen tar 15-30 minutter

Tendinose er en degenerativ prosess i en sene. Dette innebærer at senen blir fortykket og at strukturen i senen blir mer uorganisert. Ofte vokser det i tillegg små blodkar inn i senen som normalt ikke skal være der. Dette kalles neovaskularisering. Sammen med disse blodkarene kommer det også små nervefibre som sannsynligvis bidrar til smertene ved en tendinose.

Forandringer ved tendinose kan påvises ved hjelp av en ultralydundersøkelse. Et vanlig sted å ha tendinose er i akillessenen bak på leggen.

Hva sier forskningen?

En rekke mindre studier har vist effekt ved bruk av polidokanol ved tendinose. Dataene er imidlertid relativt nye og mange av studiene er små. Av denne grunn er polidokanol for tiden ikke registrert som behandling ved tendinose av legemiddelverket.

Kort beskrivelse

Ved sklerosering tetter man igjen og bryter ned de små blodkarene som har vokst inn i senen. På denne måten fjerner man også de smertegivende nervefibrene som ligger langs blodkarene. Skleroseringen skjer ved at man injiserer et skleroserende middel mot blodkarene. Dette gjør man ultralydveiledet, for å sikre at man treffer riktig område.

Vi bruker skleroseringsbehandling ved tendinoser som ikke har respondert på behandling i form av styrketrening. Treningsprogrammet bør ha vært gjennomført systematisk i minst 6-8 uker.

Passer for

Er skleroseringsbehandling aktuelt for deg? 

  • Du skal ha en sikker, ultralyd-bekreftet tendinose i senen.
  • Du skal ha hatt smertene i minst tre måneder.
  • Du bør ha vært igjennom et systematisk treningsprogram i minimum 6-8 uker.
  • Du bør ikke bruke blodfortynnende medisiner under behandlingen.
  • Du kan ikke være allergisk mot lokalbedøvelse
  • Du bør ikke ha sår i huden over senen.
  • Du skal kunne ta det litt rolig i 2-3 uker etter behandlingen. Vanlige daglige aktiviteter går greit.

Lurer du på om denne behandlingen er riktig for deg?

Våre legespesialister vil etter en grundig undersøkelse vurdere om denne behandlingen er den riktige for deg.

Behandlingsdetaljer

Behandlingen skjer på Nimi og består av 1-5 ultralydveiledede injeksjoner (sprøyter) mot karinnvekst i senen. I gjennomsnitt trengs 2-3 behandlinger. Hvis pasienten ikke har effekt etter tre injeksjoner, avbrytes behandlingen. Injeksjonene gjøres med 8-12 ukers mellomrom, men det gjør ikke noe om det går lengre tid i mellom.

Selve behandlingen tar 15-30 minutter. Etter behandlingen får du en trykkbandasje som skal sitte på noen timer. Rett etter behandlingen er senen bedøvet og smertene stort sett helt borte. Disse kommer tilbake etter 1-2 timer og kan de første dagene bli verre enn tidligere. Du kan da bruke reseptfrie smertestillende midler som for eksempel Paracetamol ved behov.

De første 2-3 ukene må du ta det litt rolig, men vanlige daglige aktiviteter går greit. Du får belaste beinet under gange som normalt umiddelbart etter behandling. Det er ikke behov for krykker eller annen avlastning. Aktiviteten/ treningen økes gradvis de neste ukene og full normal aktivitet er tillatt etter 4 uker. Sykemelding er kun nødvendig hvis du har tungt fysisk arbeid som belaster senen og vanligvis bare den første uken etter behandling.

Senen kan kjennes litt stiv og hoven i noe tid etter behandling og bedringen kan av og til komme ganske lang tid etterpå. Dette har vanligvis ikke noen betydning for det endelige behandlingsresultatet. Hvis senen er vond etter behandling, reduser aktivitetsnivået til du får smertene under kontroll og gå så litt roligere frem etterpå.

Risiko

Vi bruker et legemiddel som heter Polidokanol / Aethoxysklerol. Dette er et alkohol-stoff som har vært brukt i 30-40 år i Norge, først som lokalbedøvelse og senere til behandling av åreknuter i huden og i spiserøret. Legemiddelet er et velkjent og trygt middel med kun mindre alvorlige dokumenterte bivirkninger. Vi bruker et veldig lite volum, maksimalt 2 milliliter per behandling.

Det er ved enhver injeksjon en liten fare for infeksjon (mindre enn 1 av 1000). Søk lege dersom det skulle oppstå tegn til infeksjon, det vil si plutselig økende smerter/ hevelse/ rødhet og eventuell feber.

Det har vært rapportert enkelte tilfeller av seneruptur etter behandlingen, men slik det er ved alle former for injeksjoner.

Andre sjeldne bivirkninger: Mindre fargeforandringer eller utslett i huden hvor injeksjonene settes. Generell allergisk reaksjon.

Våre spesialister

Lege / Spesialist i fysikalsk medisin / Idrettslege

Aina Emaus

Aina Emaus

Lege, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, PhD
Nimi

Aina har erfaring fra Sunnaas sykehus og har også jobbet som fastlege, innen arbeidsmedisin og innen fysikalsk medisin og smertebehandling ved Ullevål Universitetssykehus. Hun har en doktorgrad fra 2009 med tittelen "Fysisk aktivitet, metabolsk profil, energibalanse og brystkreft".

Har alltid vært interessert i fysisk aktivitet som medisin og var medlem Nasjonalt råd for fysisk aktivitet 2015-2017.

Hun jobber med muskel-skjelettplager i hele kroppen, og bruker ultralyd for diagnostisering og ved injeksjonsbehandling.

Anders Storhaug Heen

Anders Storhaug Heen

Lege, spesialist i allmennmedisin og under spesialisering i idrettsmedisin
Nimi

Har jobbet som allmennlege og lege i Garden, på Oslo Skadelegevakt, i Olympiatoppens rekrutteringsgruppe av leger/fysioterapeuter, og som Olympiatoppens lege for den norske troppen til Europeisk Ungdomsfestival i Györ 2017. Anders jobber nå som lege og medisinsk ansvarlig for kombinertlandslaget.

Utreder og behandler belastningsskader, alt av allmennmedisinske problemstillinger, og bistår utøvere og mosjonister som ikke fungerer eller føler de underpresterer.

Anders er en ivrig mosjonist innen langrenn og løping.

Christine Moseid

Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, idrettslege NIMF
Nimi

Er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, idrettslege NIMF og har erfaring fra allmennmedisin og revmatologi. Hun har jobbet som idrettslege på elite-, subelite- og bredde-nivå og med både barn, unge og voksne utøvere.

Hun har en spesiell interesse for ungdom og idrett, og forsvarte i 2020 sin doktorgrad om «Skade og sykdom hos unge eliteutøvere». Hun har også en spesiell interesse for sykdom og skade innen dans/ballett og håndball og bruker gjerne ultralyd som diagnostisk hjelpemiddel.

Christine er styremedlem i Norsk idrettsmedisinsk forening og sitter i Idrettsmedisinsk etikkutvalg i Norges idrettsforbund.

Ved siden av å jobbe som lege på NIMI/Volvat, jobber hun i Skadefri - med å spre kunnskap om hvordan sykdom og skade kan forebygges i idrett.

Dag Ove Karsten

Dag Ove Karsten

Spesialist for allmennmedisin og spesialist for fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi

Dag Ove har erfaring fra Spesialsykehuset for rehabilitering i Stavern og har jobbet som overlege ved Sunnaas Sykehus HF. Tidligere landslagsutøver i snowboard og landslagssjef for snowboardlandslaget i en årrekke. Dessuten jobbet som sportslig sjef i Olympiatoppen. Spesiell kompetanse og interesse for ultralyddiagnostisering i muskel/skjelett-apparatet.

Ellen Moen

Ellen Moen

Lege - spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi

Autorisert idrettslege, NIMF (Norsk idrettsmedisinsk forening). Erfaring som landslagslege innen langrenn, friidrett, orientering og alpint. Lege i det norske helseteamet i OL (London og Sochi). Jobber deltid på Nimi og på Olympiatoppen.

Generell idrettsmedisiner med spesiell kompetanse og interesse for ultralyd diagnostisering/ intervensjoner i muskel/skjelett-systemet og for seneproblematikk. Setter ultralydveiledede injeksjoner (kortison, PRP, sklerosering, HVI).

Mona Kjeldsberg

Mona Kjeldsberg

Lege, spesialist i allmennmedisin og idrettslege NIMF
Nimi

Har jobbet som allmennlege frem til 2015, og som lege på Olympiatoppen fra 2015 til 2020.

Hun var medisinsk ansvarlig for Norges helseteam til OL i PyeongChang 2018. Erfaring som landslagslege i orientering, skiskyting, skøyter, snowboard og curling.

Generell idrettsmedisiner, utreder alt av belastningsskader med spesiell interesse for skulder, hofte, kne og fot. Bistår i utredning og oppfølging ved underprestasjon/"dårlig fungerende utøver". Har erfaring med oppfølging av hormonell ubalanse relatert til idrett.

Odd-Arne Daljord

Odd-Arne Daljord

Idrettslege og spesiallege med ekspertise spesielt innen bløtdelskirurgi
Nimi

Odd-Arne er en av grunnleggerne av operativ virksomhet ved Nimi i 1985. Han jobber som idrettslege med ekspertise spesielt innen bløtdelskirurgi. Opererer idrettsskader på alle nivåer, fra toppidrettsutøvere på internasjonalt nivå til mosjonister, samt pasienter med muskel- og skjelettskader. Lang erfaring som lege for lag og utøvere innen fotball, håndball, friidrett, ski, dans og sykkel.

Tidligere lege for Lillestrøm fotballklubb og Bekkelaget damehåndball i 14 år, landslagslege for herre- og damelandslaget i 10 år, og for Norway-cup i 36 år. I tillegg har han vært lege i 17 internasjonale mesterskap (EM, VM og to OL), samt 72 E-cup-runder i håndball og 8 i fotball.

Han har skrevet flere hefter om skadebehandling og underviser i idrettsmedisin.

Pål Frøysaa

Spesialist i Fysikalsk medisin og Rehabilitering. Subspesialitet Idrettsmedisin.
Nimi

Er i et spesialiseringforløp i regi av Spinal interventions society, med minimalt invasive metoder for smertelindring.

Pål Moe

Pål Moe

Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi

Jobbet ved Kysthospitalet i Stavern, spesialsykehus for fysikalsk medisin og rehabilitering. I tillegg erfaring fra indremedisin, allmennmedisin og barneavdeling. Fra 2011 drevet egen praksis i fysikalsk medisin og idrettsmedisin.

Hovedinteresse og kompetanse med bruk av ultralyd i diagnostikk og behandling/intervensjon innen muskel- og skjelettlidelser. Utfører alle typer av injeksjonsbehandling for ledd og sener. Lege for håndballaget Runar fra 2011-2016.

Rafn Lindal Björnson

Rafn Lindal Björnson

Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi
Vibeke Ritschel

Vibeke Ritschel

Spesialist i indremedisin og hjertesykdommer

Vibeke var ferdig utdannet lege i 2001, og siden har hun tatt spesialistutdannelse ved Oslo Universitetssykehus, OUS, Ullevål. 

Jobbet ved indremedisinske / kardiologiske avdelinger på sykehus frem til høsten 2014 og ved Nimi siden september 2014.

Utfører undersøkelser som kartlegger hjertesykdommer, blant annet ultralyd av hjertet. Analyserer og utfører i samarbeid med testavdelingen AKG, 24-timers EKG og blodtrykksregistrering.