Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding
Muskel og skjelett

Smertebehandling og injeksjoner

På Nimi har vi et komplett behandlingstilbud for pasienter med smerter i nakke og rygg. Vi tilbyr ulike behandlingsalternativer.

  • Ventetid: Kort ventetid

Passer for

Lurer du på om denne behandlingen er riktig for deg?

Våre legespesialister vil etter en grundig undersøkelse vurdere om denne behandlingen er den riktige for deg.

Behandlingsdetaljer

Diagnostisk blokade av fasettledd

Hensikten med undersøkelsen er å finne ut om rygg-/ eller nakkesmertene dine stammer fra fasettleddene. Fasettleddene er små ledd som styrer bevegelsen i ryggen og nakken din. Her kan det oppstå artrose (slitasje) på samme måte som i knær eller hofter. Noen ganger vil dette skape betennelse/irritasjon og smerte.

En diagnostisk blokade gjøres ved å sprøyte inn en liten mengde lokalbedøvelse og kortison mot fasettleddsnervene. Nervene til fasettleddene bedøves og dersom pasienten opplever smertelette, betyr det at man har funnet kilden til smerten.

Injeksjonen gjøres i røntgengjennomlysning slik at man er helt sikker på å treffe akkurat der man skal.

Noen ganger kan blokaden alene redusere eller ta bort smertene. Oftest vil smertene bare forsvinne kortvarig, og da vil det være aktuelt å gå videre med denervering for å oppnå langtidseffekt.

Denervering

Hensikten med denervering er å redusere smertene i rygg eller nakke slik at man klarer å trene og være mer aktiv. Dette oppnår man ved å varme opp nervene til de smertefulle fasettleddene. Varmen gjør at nervene slutter å sende smertesignaler.

Effekten kan vare i noen måneder eller ha permanent effekt. Noen ganger kommer smertene tilbake like sterkt, og da gjentas behandlingen. Andre ganger kommer smertene delvis tilbake og i så mild form at ny denervering ikke er nødvendig.

Denerveringen gjøres ved å føre en nål inn til nerve. Deretter varmes nålen opp til 80 grader. Prosedyren utføres med lokalbedøvelse i huden, og pasienten er våken. Behandlingstid ved denervering er om lag 60 minutter og du kan gå og bevege deg som normalt direkte etter behandling.

Behandlingen er ikke spesielt smertefull. Man kan ha noe økt smerter de første 7-14 dagene etter behandling før man får en gradvis smertereduksjon.

Ved denervering av nerver i nakkeområdet kan forbigående svimmelhet oppstå, og vi anbefaler ikke at man kjører bil samme dag som injeksjonen er utført. Ved denervering i brystrygg-/og korsrygg eller bekkenleddsområdet går det som oftest greit å kjøre bil i etterkant.

Nerverotsblokade

Hensikten med nerverotsblokade er todelt. Den vil være diagnostisk ved at man finner hvilken nerverot som er årsak til smertene dine. I tillegg vil blokaden redusere irritasjon rundt nerven slik at den ikke sender like mye smertesignaler.

Nerverotsmerter kommer av at en nerverot i rygg eller nakke blir irritert eller betent. Dette kan være forårsaket av en prolaps eller påleiringer (degenerative / aldersrelaterte forandringer) som skaper tranghet for nerveroten. Smertene vil ofte stråle ut i armer eller ben og kan være veldig sterke og plagsomme.

Prolaps har i 85 % av tilfellene et godt naturlig forløp der det skrumper inn og operasjon ikke er nødvendig. Kortison satt helt presist ved hjelp av røntgen-gjennomlysning kan få prolapsen til å skrumpe raskere og dermed fjerne trykk og irritasjon fra nerven.

Injeksjoner i andre ledd enn i rygg og nakke

På samme måte som i rygg og nakke, kan man behandle andre smertefulle ledd med lokalbedøvelse og/eller kortison. Hensikten er både å finne årsaken til smerten og fjerne/dempe denne slik at aktivitet og trening kan økes.

Injeksjoner i bekkenleddet gjøres i røntgengjennomlysning mens andre ledd som hofte, kne, ankler, skulder og albue, håndledd, fingre eller tær kan gjøres enten med røntgengjennomlysning eller ved hjelp av ultralyd.

Våre spesialister

Lege / Spesialist i fysikalsk medisin / Idrettslege

Aina Emaus

Aina Emaus

Lege, spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, PhD
Nimi

Aina har erfaring fra Sunnaas sykehus og har også jobbet som fastlege, innen arbeidsmedisin og innen fysikalsk medisin og smertebehandling ved Ullevål Universitetssykehus. Hun har en doktorgrad fra 2009 med tittelen "Fysisk aktivitet, metabolsk profil, energibalanse og brystkreft".

Har alltid vært interessert i fysisk aktivitet som medisin og var medlem Nasjonalt råd for fysisk aktivitet 2015-2017.

Hun jobber med muskel-skjelettplager i hele kroppen, og bruker ultralyd for diagnostisering og ved injeksjonsbehandling.

Anders Storhaug Heen

Anders Storhaug Heen

Lege, spesialist i allmennmedisin og under spesialisering i idrettsmedisin
Nimi

Har jobbet som allmennlege og lege i Garden, på Oslo Skadelegevakt, i Olympiatoppens rekrutteringsgruppe av leger/fysioterapeuter, og som Olympiatoppens lege for den norske troppen til Europeisk Ungdomsfestival i Györ 2017. Anders jobber nå som lege og medisinsk ansvarlig for kombinertlandslaget.

Utreder og behandler belastningsskader, alt av allmennmedisinske problemstillinger, og bistår utøvere og mosjonister som ikke fungerer eller føler de underpresterer.

Anders er en ivrig mosjonist innen langrenn og løping.

Christine Moseid

Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, idrettslege NIMF
Nimi

Er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, idrettslege NIMF og har erfaring fra allmennmedisin og revmatologi. Hun har jobbet som idrettslege på elite-, subelite- og bredde-nivå og med både barn, unge og voksne utøvere.

Hun har en spesiell interesse for ungdom og idrett, og forsvarte i 2020 sin doktorgrad om «Skade og sykdom hos unge eliteutøvere». Hun har også en spesiell interesse for sykdom og skade innen dans/ballett og håndball og bruker gjerne ultralyd som diagnostisk hjelpemiddel.

Christine er styremedlem i Norsk idrettsmedisinsk forening og sitter i Idrettsmedisinsk etikkutvalg i Norges idrettsforbund.

Ved siden av å jobbe som lege på NIMI/Volvat, jobber hun i Skadefri - med å spre kunnskap om hvordan sykdom og skade kan forebygges i idrett.

Dag Ove Karsten

Dag Ove Karsten

Spesialist for allmennmedisin og spesialist for fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi

Dag Ove har erfaring fra Spesialsykehuset for rehabilitering i Stavern og har jobbet som overlege ved Sunnaas Sykehus HF. Tidligere landslagsutøver i snowboard og landslagssjef for snowboardlandslaget i en årrekke. Dessuten jobbet som sportslig sjef i Olympiatoppen. Spesiell kompetanse og interesse for ultralyddiagnostisering i muskel/skjelett-apparatet.

Ellen Moen

Ellen Moen

Lege - spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi

Autorisert idrettslege, NIMF (Norsk idrettsmedisinsk forening). Erfaring som landslagslege innen langrenn, friidrett, orientering og alpint. Lege i det norske helseteamet i OL (London og Sochi). Jobber deltid på Nimi og på Olympiatoppen.

Generell idrettsmedisiner med spesiell kompetanse og interesse for ultralyd diagnostisering/ intervensjoner i muskel/skjelett-systemet og for seneproblematikk. Setter ultralydveiledede injeksjoner (kortison, PRP, sklerosering, HVI).

Mona Kjeldsberg

Mona Kjeldsberg

Lege, spesialist i allmennmedisin og idrettslege NIMF
Nimi

Har jobbet som allmennlege frem til 2015, og som lege på Olympiatoppen fra 2015 til 2020.

Hun var medisinsk ansvarlig for Norges helseteam til OL i PyeongChang 2018. Erfaring som landslagslege i orientering, skiskyting, skøyter, snowboard og curling.

Generell idrettsmedisiner, utreder alt av belastningsskader med spesiell interesse for skulder, hofte, kne og fot. Bistår i utredning og oppfølging ved underprestasjon/"dårlig fungerende utøver". Har erfaring med oppfølging av hormonell ubalanse relatert til idrett.

Odd-Arne Daljord

Odd-Arne Daljord

Idrettslege og spesiallege med ekspertise spesielt innen bløtdelskirurgi
Nimi

Odd-Arne er en av grunnleggerne av operativ virksomhet ved Nimi i 1985. Han jobber som idrettslege med ekspertise spesielt innen bløtdelskirurgi. Opererer idrettsskader på alle nivåer, fra toppidrettsutøvere på internasjonalt nivå til mosjonister, samt pasienter med muskel- og skjelettskader. Lang erfaring som lege for lag og utøvere innen fotball, håndball, friidrett, ski, dans og sykkel.

Tidligere lege for Lillestrøm fotballklubb og Bekkelaget damehåndball i 14 år, landslagslege for herre- og damelandslaget i 10 år, og for Norway-cup i 36 år. I tillegg har han vært lege i 17 internasjonale mesterskap (EM, VM og to OL), samt 72 E-cup-runder i håndball og 8 i fotball.

Han har skrevet flere hefter om skadebehandling og underviser i idrettsmedisin.

Pål Frøysaa

Spesialist i Fysikalsk medisin og Rehabilitering. Subspesialitet Idrettsmedisin.
Nimi

Er i et spesialiseringforløp i regi av Spinal interventions society, med minimalt invasive metoder for smertelindring.

Pål Moe

Pål Moe

Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi

Jobbet ved Kysthospitalet i Stavern, spesialsykehus for fysikalsk medisin og rehabilitering. I tillegg erfaring fra indremedisin, allmennmedisin og barneavdeling. Fra 2011 drevet egen praksis i fysikalsk medisin og idrettsmedisin.

Hovedinteresse og kompetanse med bruk av ultralyd i diagnostikk og behandling/intervensjon innen muskel- og skjelettlidelser. Utfører alle typer av injeksjonsbehandling for ledd og sener. Lege for håndballaget Runar fra 2011-2016.

Rafn Lindal Björnson

Rafn Lindal Björnson

Spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering
Nimi
Vibeke Ritschel

Vibeke Ritschel

Spesialist i indremedisin og hjertesykdommer

Vibeke var ferdig utdannet lege i 2001, og siden har hun tatt spesialistutdannelse ved Oslo Universitetssykehus, OUS, Ullevål. 

Jobbet ved indremedisinske / kardiologiske avdelinger på sykehus frem til høsten 2014 og ved Nimi siden september 2014.

Utfører undersøkelser som kartlegger hjertesykdommer, blant annet ultralyd av hjertet. Analyserer og utfører i samarbeid med testavdelingen AKG, 24-timers EKG og blodtrykksregistrering.

Øvrige behandlingsalternativer

Fysikalsk medisin: En konsultasjon hos en av våre legespesialister i fysikalsk medisin og rehabilitering er et godt utgangspunkt for utredning av smertetilstander i bevegelsesapparatet. Våre legespesialister har lang og bred erfaring innen medikamentell behandling av smerte.

Fysioterapi eller kiropraktikk: Våre behandlere har bred og lang erfaring innen opptrening og rehabilitering. Behandlingen baserer seg på vitenskapelig dokumenterte undersøkelser.

Ryggskole: Tilbudet er rettet mot deg som har hatt vondt i korsryggen i mer enn 3 måneder og som ikke er kandidat for ryggkirurgi. Ryggkurset holdes av fysioterapeuter med spisskompetanse på ryggplager og er utviklet i tråd med Nasjonale Retningslinjer for korsryggsmerter.