Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding
Sigrid Guldberg
Foto: Carsten Pedersen

Tren bort smertene

Sigrid Guldberg er en av 300.000 nordmenn som lider av artrose. Ved hjelp av oss på Nimi skal hun klare å leve med smertene.

Sigrid Guldberg sitter foran fysioterapeut Erling Sæteren på et lite konsultasjonsrom hos Nimi på Ullevål stadion. 52-åringen er her fordi røntgenbilder fra i fjor høst viste at hun lider av artrose i begge hoftene. Hun var ikke direkte overrasket, hun hadde gradvis følt seg stivere og merket at tøyning ikke hjalp. Begge foreldrene har dessuten diagnosen.

Guldberg var fast bestemt på at dette ikke skulle være slutten på noe som helst, og satte seg ned og søkte etter hjelp. Slik fant hun fram til oss på Nimi og programmet Aktiv med artrose, forteller hun.

Sammen skal vi nok få deg tilbake til der du var før, sier fysioterapeut Erling Sæteren beroligende.

Sigrid Guldberg merket at hun ble stivere selv om hun tøyde, og etterhvert fikk påvist artrose i begge hoftene. Hun har nå fullført Aktiv med artrose-programmet til Nimi, og er klar for sommerens mål: Topptur til Skålåtårnet på 1843 meters høyde.

Aktiv med artrose

Aktiv med artrose er et tre måneders program som består av grundig testing og utredning, en egen «artroseskole» der pasienten lærer om lidelsen og om hvordan den kan holdes i sjakk, i tillegg til et tilpasset treningsprogram. Behandlingen bygger på oppdatert forskning og vår lange kliniske erfaring.

Sigrid Guldberg har gjennomført artroseskolen og skal nå gå i gang med tilpasset trening. I treningsstudioet til Nimi viser Sæteren ulike øvelser Guldberg kan gjøre for å beholde bevegeligheten.

Litt ubehag er ikke farlig, så lenge pasienten vet hva hun gjør og stoler på at det ikke gjør skade, forteller Sæteren.

Han sammenligner et ledd med en svamp som fylles opp og tømmes for vann. Jo mer et ledd brukes, dess bedre blir det til å brukes, sier han, og kaster et blikk på pasienten sin.

Sigrid Guldberg var kunstløper i ungdommen, og er fortsatt aktiv; hun driver yoga og trener i studio. Hun tar alle øvelsene overraskende lett.

– Hun er jo rene drømmepasienten, sier Sæteren.

Vanlig blant overvektige

Størst økning av artrose finner vi i en gruppe som er mindre vant til å trene enn Sigrid Guldberg: De inaktive, overvektige.

Artrose - dette kan du gjøre selv

  • Hold deg i form, og reduser gjerne vekten med fem prosent. Innta dessuten Omega 3.
  • Få hjelp til et individuelt tilpasset treningsopplegg, som Nimis Aktiv med artrose.
  • Tren riktig. Få hjelp til trening tilpasset dine symptomer, slik at du får progresjon i treningen.

Det er også den gruppen det er vanskeligst å nå ut til med et tilbud som Aktiv med artrose, forteller May Arna Risberg, som er professor ved Norges idrettshøgskole i tillegg til at hun er fysioterapeut ved Nimi. Samtidig er det denne gruppen som vil ha mest utbytte av trening.

I mange tilfeller er det ikke snakk om å gå ned mye i vekt. Bare fem prosent mindre kroppsvekt har vist seg å gi betydelig mindre smerter og bedret funksjon, sier Risberg.

Men det er ikke bare å trene, det handler om å dosere riktig for å få ønsket effekt.

Vi snakker om dose og progresjon hos oss. Noen kan ha fått beskjed av fastlegen sin om å røre seg, og så får de fryktelig vondt av å trene. Det kan jo skremme alle og enhver. Her kan vi hjelpe til med doseringen.

Måloppnåelse

Måloppnåelse er et annet viktig begrep i vår artrosebehandling. Målene settes i samarbeid mellom fysioterapeut og pasienten, og er tilpasset pasientens aktivitetsnivå og behov i hverdagen. En utrent, overvektig pasient kan ha som mål og gå ned i vekt og å unngå smerter ved gåing, mens en mer aktiv pasient kan sette seg mer hårete mål.

Sigrid Guldberg tilhører den aktive gruppen, og målet med treningen er klart: Hun skal gå til toppen av Skålåtårnet i sommer.

– Det kommer du til å klare, lover fysioterapeut Erling Sæteren.

– Bare gjør som vi er blitt enige om, så går dette helt fint, sier han.

Sted:

Nimi

Pris

kr 960,-

Prisen inkluderer 3 timers innledende teorikurs. Tillegg for individuell undersøkelse hos fysioterapeut, og for enten personlig oppfølging eller deltakelse på gruppetimer.

Vi kan hjelpe deg - bestill time

Ta kontakt på telefon 02430 eller bestill time direkte her:

Bestill time