Alt om Plantar Fascitt: Årsaker, symptomer, behandlinger og ofte stilte spørsmål

Våre fysioterapeuter og manuellterapeuter hos Volvat Nimi hjelper mange med plantar fascitt. For rask og spesialisert hjelp, bestill en «Fot, legg eller ankel»-time hos oss!

Susanne Elfving - Fysioterapeut. Spesialist i manuellterapi og idrettsfysioterapi.

Kaja Sætre - Fysioterapeut. Spesialist i idrettsfysioterapi.

Céline Hamisultane - Fysioterapeut

Ellen Moen - Lege - spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering

14.06.2024

Om Plantar Fascitt

Plantar fascitt er en vanlig årsak til. Denne smertefulle tilstanden kan ramme alle, fra toppidrettsutøvere til personer med en stillesittende livsstil. Her finner du detaljer og innsikt fra den nyeste forskningen og Nimi`s omfattende erfaring med plantar fascitt.

Hva er Plantar Fascitt?

Plantar fascitt er en tilstand som først og fremst involverer betennelse og degenerasjon av plantar fascia, et tykt, fibrøst bånd av vev (også kalt fascie) som løper langs fotsålen fra hælen til tærne. Det spiller en kritisk rolle i fotens biomekanikk, inkludert støtte av fotbuen og absorbering av støt under gange.

Når dette båndet blir overbelastet eller skadet, kan det føre til smerte i plantar fasciaen, som karakteriseres ved smerte og stivhet i hælen og under foten. Dette kalles ofte plantar fascitt men heter nok mer riktig plantar fasciopati. Smerte i plantar fasciaen.

Hvordan oppstår Plantar Fascitt?

Mikroskader og betennelse

Plantar fascitt begynner ofte med mikroskader på fasciaen, som følge av overdreven strekk og belastning. Dette kan føre til en inflammatorisk respons, og i tidlig fase kan det faktisk være betennelse til stede.

Degenerative endringer

Med tiden utvikler tilstanden seg til å være mer degenerativ enn inflammatorisk. Og der blir plantar fasciopati et mer riktig begrep. Forskning indikerer at i de kroniske fasene av plantar fascitt, er det en nedbrytning av kollagenfibre i plantar fascia, og ikke en aktiv betennelsesprosess.

Smertemekanismen

Smerten assosiert med plantar fascitt er typisk verre om morgenen eller etter perioder med hvile. Dette skyldes at fasciaen strammes og kortes ned under hvile, og de første skrittene strekker ut det smertefulle området.

Årsaker til Plantar Fascitt

Plantar fascitt oppstår ofte som følge av overbelastning og mikroskader i plantar fascia.

Risikofaktorer inkluderer:

Belastning og overbruk

Overdreven belastning, enten fra fysisk aktivitet (som løping) eller fra daglig stående arbeid, er en primær årsak.

Biomekaniske faktorer

Individer med flatfot, høy fotbue, eller unormal gangart, har høyere risiko for å utvikle plantar fascitt.

Alders- og vektrelevante risikoer

Tilstanden er mer vanlig i middelalderen og hos individer med overvekt, da dette øker belastningen på plantar fascia.

Symptomer og diagnose ved Plantar Fascitt

Det mest fremtredende symptomet på plantar fascitt er hælsmerter, som vanligvis er verre om morgenen. Smerten kan forverres etter langvarig ståing eller sitteperioder og etter fysisk aktivitet. Diagnosen stilles gjennom en kombinasjon av pasientens sykehistorie, fysisk undersøkelse og i noen tilfeller bildediagnostikk.

Plantar Fascitt-behandling

Når det kommer til behandling av plantar fascitt, er tilnærmingen ofte flerdimensjonal og tilpasset individuelle behov. Her er en detaljert oversikt over de mest effektive behandlingsmetodene, basert på de nyeste funnene i forskningen:

1. Konservativ behandling:

Strekkøvelser

Øvelser som målrettet tøyer akillessenen og plantar fascia er vist å være svært effektive. Dette kan inkludere tåhev, rulling av foten over en ball eller frossen vannflaske, og tøying av leggmusklene.

Ortopediske hjelpemidler

Spesialtilpassede innleggssåler, nattstøtter, og ortopediske sko kan gi betydelig lindring ved å korrigere fotens stilling og redusere belastningen på plantar fascia.

Fysioterapi

Skreddersydd fysioterapi fokuserer på å styrke fot- og ankelmusklene, forbedre fleksibiliteten, og korrigere eventuelle  
biomekaniske problemer.

Fysioterapeutene og manuellterapeutene hos Volvat Nimi hjelper mange med plantar fascitt. For rask og spesialisert hjelp, bestill en «Fot, legg eller ankel»-time hos oss i dag!

2. Medikamentell behandling

Anti-inflammatoriske Medisiner (NSAIDS)

Smertestillende og betennelsesdempende medisiner som kan brukes til å redusere smerte og betennelse, spesielt i den akutte fasen.

3. Avanserte behandlingsmetoder

Ekstrakorporal sjokkbølgebehandling (ESWT)

ESWT har vist seg å være effektivt for kronisk plantar fascitt. Denne behandlingen bruker trykkbølger til å stimulere helingsprosessen i det berørte området.

Kortikosteroidinjeksjoner

Disse injeksjonene kan gi midlertidig lindring for alvorlig smerte. De er imidlertid vanligvis bare anbefalt når andre behandlinger ikke har hatt effekt, og gjerne i kombinasjon med dryneedling-prosedyre.

4. Operasjon av Plantar Fascitt

Selv om de fleste tilfeller av plantar fascitt responderer godt på ikke-kirurgiske behandlinger, kan kirurgi vurderes i svært sjeldne og vedvarende tilfeller. Kirurgiske prosedyrer kan inkludere plantar fascia release eller fjerning av hælsporer.

5. Nye behandlingsmetoder for Plantar Fascitt

På Volvat Nimi setter vi i noen tilfeller Botox i den mediale delen av leggmuskelen. Forskningen viser at dette kan gi betydelig forbedring av fotfunksjon og smerte ved å redusere spenningen i muskelen.

Forebygge Planta Fascitt

I tillegg til behandling, er det viktig å tenke på forebygging. Dette inkluderer å opprettholde en sunn vekt, unngå overdreven løping eller hopping på harde overflater, velge riktig fottøy, og regelmessig utføre tøynings- og styrkeøvelser for føtter og ankler.

Ønsker du innsikt i hvordan du effektivt kan forebygge plantar fascitt? Våre personlige trenerer har fysioterapi bakgrunn og vet hvordan de kan hjelpe deg. Ta kontakt!

Behandling av plantar fascitt er oftest en kombinasjon av selvpleie og medisinske intervensjoner. Med riktig tilnærming kan de fleste pasienter oppnå betydelig smertelindring og forbedret funksjonalitet. La Volvat Nimi ta hånd om dine helsebehov med en helhetlig tilnærming!

Fra forebyggende tiltak med våre personlige trenere, til omfattende behandling med våre fysioterapeuter, manuellterapeuter og legespesialister i fysikalsk medisin og idrettsmedisin – vi dekker alt.

Bestill din time i dag og ta de første skrittene mot å bli kvitt smertene!

Les mer om plager i legg, ankel og fot

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ) 

1. Hvorfor har jeg vondt under foten?

Smerter under foten kan skyldes flere tilstander, inkludert plantar fascitt, som er betennelse i vevet som forbinder hælen med forfoten.

2. Hva hjelper mot betennelse under foten?

Vanlige behandlinger inkluderer hvile, ising, bruk av støttende fottøy, strekkøvelser, fysioterapi, og i noen tilfeller medikamenter for å redusere betennelse.

3. Hvor sitter smertene ved plantar fascitt?

Smerten er oftest konsentrert rundt hælen og kan stråle ut langs fotens underside.

4. Er plantar fascitt farlig?

Mens plantar fascitt kan være smertefull og påvirke mobilitet, er det vanligvis ikke en farlig tilstand og kan behandles effektivt.

5. Hvordan kjennes plantar fascitt?

Plantar fascitt kjennetegnes ved en skarp, stikkende smerte i hælen, spesielt merkbar om morgenen eller etter lange perioder med hvile. Etter hvert blir stivhet etter aktivitet og spesielt om morgenen mer uttalt.

6. Kommer plantar fascitt plutselig?

Tilstanden kan utvikle seg gradvis over tid, men smerten kan føles plutselig og akutt, spesielt etter å ha stått opp.

7. Er plantar fascitt en betennelse?

Ja og nei. I startfasen antas det å kunne være en betennelsesreaksjon i plantar fascia. Men etter hvert overgår dette til en smertetilstand uten betennelse. Og dermed er en mer riktig benevning Plantar fasciopati, men i folkemunn heter det fortsatt fascitt.

8. Er plantar fascitt kronisk?

For noen kan plantar fascitt bli en langvarig (kronisk) tilstand, spesielt uten riktig behandling og forebyggende tiltak.

9. Er hælspore og plantar fascitt det samme?

Nei, de er relaterte men forskjellige tilstander. Hælspore er en benutvekst på hælbenet som ofte er forbundet med plantar fascitt.

10. Kan man operere plantar fascitt?

Operasjon er sjelden nødvendig, men kan vurderes for alvorlige tilfeller som ikke responderer på annen behandling.

11. Hvorfor oppstår plantar fascitt?

Årsakene kan være mange, inkludert overbelastning, dårlig fottøy, og biomekaniske faktorer som flatfot.

12. Hva er plantar Fibromatose?

Dette er en annen tilstand hvor det dannes knuter i plantar fascia, som er forskjellig fra plantar fascitt.

13. Hvor lang tid tar det å bli kvitt plantar fascitt?

Tilhelingsprosessen varierer, men mange opplever bedring innen noen måneder med riktig behandling.

Susanne Elfving

Fysioterapeut. Spesialist i manuellterapi og idrettsfysioterapi.

Nimi Storo

Kaja Sætre

Fysioterapeut. Spesialist i idrettsfysioterapi.

Nimi Storo

Céline Hamisultane

Fysioterapeut

Nimi Storo

Ellen Moen

Lege - spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering

Nimi Storo

Hvorfor velge Volvat Nimi?

For idrettsfolk og folk flest

Uansett alder, fysisk form og tilstand hjelper vi deg til å bli friskere og prestere bedre.

Over 30 års erfaring

I skjæringspunktet mellom toppidrett og folkehelse er Nimi unike. Vårt arbeid gjennom tre tiår har gjort idrettsmedisinske prinsipper til folkemedisin.

Nye metoder

Nimi bidrar aktivt og jobber i tett samspill med forskningsmiljø hos Norges Idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus.