Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding
Foto: Shutterstock

Vedlikehold av sykkelformen gjennom sommeren

Sykkelsesongen er godt i gang og sommerferien nærmer seg. Et spørsmål i den forbindelse, blant mosjonssyklister, er hvordan man skal vedlikeholde den fysiske formen gjennom sommeren.

Normalt sett krever vedlikeholdet noe mindre trening enn hva man trenger for å kunne klare å øke den fysiske kapasiteten. Hvor mye man må trene for å vedlikeholde formen, kommer nok an på hvilket kapasitetsnivå man ligger på i utgangspunktet og hvor lenge man tenker å ikke trene "normalt".

Det er uansett umulig å gi et eksakt svar på dette som passer til alle. Sykler man en time tre ganger i uka med variert arbeidsintensitet, så holder det gjerne med to harde intervalløkter i uka, f.eks. 4 x 4 min på 90-95 prosent av makspuls, for å vedlikeholde. Trener man 10-15 timer i uka, så bør man muligens opp i tre intervalløkter for å vedlikeholde formen noen uker, om man ikke har planer om noe særlig mengde utover det. 

På den annen side burde man kanskje ha bedre tid til minst like mye trening i ferien enn ellers, kanskje mer. Sommerferien kan være en gylden mulighet til å få gjennomført mange lange sykkelturer som man ellers ikke har tid til (dette er selvfølgelig ikke alltid like lett å få til dersom man har familie å ta hensyn til osv.).

Hvilken arbeidsintensitet man skal legge seg på, på de lange sykkelturene, er også et ofte stilt spørsmål fra mosjonssyklister, uansett om det er trening for å øke eller vedlikeholde formen. Dette kommer nok an på hvor mange timer man totalt trener per uke. Ligger man totalt på opptil ca 7-8 sykkeltimer i uka, tror jeg ikke en middels sykkeltrent mosjonist trenger å prioritere så mye sykkeltrening i sone 1 (ca 55-72 prosent av makspuls) under langturene.

Her kan det tenkes at enkelte trenere og syklister er uenig, men jeg vil anbefale at langturene foregår i sone-2 og 3 (ca 70-85 % av makspuls), dersom man ligger på totalt ca 7-8 treningstimer pr uke. Det vil si at man kan ha 2 intervalløkter i sone 4/5 (ca 90-95 prosent av makspuls) på ca 40-60 minutter hver (inkludert oppvarming, drag og pauser), i tillegg til to mengdeøkter i sone 2 og 3.

Den ene intervalløkten i sone 4/5 kan gjerne være på beina, det vil si løpetrening. Er man oppe i 10-15 treningstimer i uka, slik enkelte mosjonssyklister er, så kan man legge inn ei lang økt i sone 1. Styrketrening i både bein og overkropp bør også legges inn.

For å vedlikeholde muskelstyrken, bør man ha ei tung styrkeøkt i uka for å vedlikeholde muskelstyrken.

Uansett, ingen sitter med noen fasit på den beste treningsoppskrift som passer for alle, hverken for å øke- eller vedlikeholde formen. Man må prøve seg frem og finne ut hva som fungerer best for en selv.

God sommer og lykke til! Even

Even Jarstad

Even Jarstad

Idrettsfysiolog med mastergrad fra Norges Idrettshøgskole

Nimi

Tlf: 907 22 957

Testingeniør ved Nimis fysiologiske testlaboratorium, med over 10 års erfaring som testingeniør fra Nimi, Ullevål sykehus og Norges Idrettshøgskole.

Han veileder mosjonister og utøvere i utholdenhetstrening og holder foredrag innen utholdenhetstrening og testing av utholdenhet. Even har også jobbet som helsesportspedagog innen psykiatrien i Sogn og Fjordane og som treningsveileder ved Centrum Athletica i Oslo. I perioden 2011-2013 var han ass. fotballtrener/fysisk trener for Snarøya SK.

 

Nimi-test: Rett før Styrkeprøven.

Klikk på bildet for større versjon.

Bilde av oversikt over testresutlater.Nimi-test: Rett før Styrkeprøven. Klikk på bildet for større versjon.

Artikkelen er opprinnelig publisert i magasinet Gruppetto #19

Vi kan hjelpe deg - bestill time

Ta kontakt på telefon 02430 eller bestill time direkte her:

Bestill time