Effektiv rehabilitering etter en fremre korsbånd­skade (også kalt for ACL-skade): Nøkkel­faktorer for vellykket gjenopp­trening

Hvis du har opplevd en skade på det fremre korsbåndet, er du ikke alene. Dette er en vanlig idrettsskade som kan føre til langvarige konsekvenser hvis den ikke behandles riktig. Her vil du få verdifull informasjon om korsbåndskader og effektiv rehabilitering for å hjelpe deg på veien tilbake til aktivitet.

Marie Pedersen - Fysioterapeut. Doktorgrad og Master i idrettsfysioterapi

Hege Grindem - Fysioterapeut. Doktorgrad og Master i idrettsfysioterapi

Janicke Magnus - Fysioterapeut. Spesialist i idrettsfysioterapi

Kaja Sætre - Fysioterapeut. Spesialist i idrettsfysioterapi.

Céline Hamisultane - Fysioterapeut

Dorthe Bro Strauss - Idrettsfysioterapeut, CSCS. Master i idrettsfysioterapi.

Hva er en korsbåndskade?

Fremre korsbåndskader oppstår når båndet i kneet blir strukket eller revet av. Dette kan skje under idrettsaktiviteter som fotball, håndball eller ski. Symptomene på en korsbåndskade inkluderer hevelse, smerte og ustabilitet i kneet.

Hvis du opplever disse symptomene, er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp så snart som mulig.

Viktigheten av rehabilitering

Rehabilitering etter en korsbåndskade er avgjørende for å gjenopprette kneets funksjon og forhindre fremtidige skader.

På Nimi tilbyr vi skreddersydd rehabiliteringsprogram for å hjelpe deg med å komme tilbake til dine favorittaktiviteter. Vår erfaring og ekspertise sikrer at du får den beste omsorgen og veiledningen gjennom rehabiliteringsprosessen.

Faser av rehabilitering

Rehabilitering etter en korsbåndskade består av flere faser, hver med spesifikke mål.

Den preoperative fasen, for de som velger korsbånd-rekonstruksjon, fokuserer på å redusere hevelse og forbedre bevegeligheten og styrken i kneet før operasjonen.

Den akutte fasen, rett etter korsbånd-ruptur eller rekonstruksjon, innebærer aktive og passive bevegelighetsøvelser, smertelindring og stimulering av quadriceps-styrke.

Mellomfasen fokuserer på kontroll av kneets strekk og symmetri i quadriceps-styrke og hopptest. Her integreres neuromuskulær trening og muskelstyrketrening for å forbedre dynamisk knekontroll og bevegelseskvalitet. Styrketreningen inkluderer både bilateral og unilateral trening, og tilpasses individuelle behov.

Den sene fasen tilpasses individuelle idrettslige mål og krav. Den inkluderer intensiv styrketrening, kraft- og smidighetsøvelser, samt sportsspesifikke aktiviteter. 

Retur til idrett testing

Det er sterkt anbefalt at gjennomføre og bestå en knetest for retur til idrett etter en korsbåndsskade. Bestått test gjør at du har best mulig forutsetning for at trygt returnere til idrett og vill minske risikoen for ny kneskade. 

Ekspertise på korsbåndskader

På Nimi har vi forsket på korsbåndskader i mange år og har flere leger og fysioterapeuter med solid erfaring med korsbåndskader. Ikke utsett rehabiliteringen etter en korsbånd-skade.

Ta kontakt med Nimi for å starte din vei mot en vellykket og trygg gjenoppretting. Vårt mål er å hjelpe deg med å komme tilbake til ditt optimale nivå av funksjon og aktivitet.

Les mer om kneplager

Marie Pedersen

Fysioterapeut. Doktorgrad og Master i idrettsfysioterapi

Nimi Storo

Hege Grindem

Fysioterapeut. Doktorgrad og Master i idrettsfysioterapi

Nimi Storo

Janicke Magnus

Fysioterapeut. Spesialist i idrettsfysioterapi

Nimi Storo

Kaja Sætre

Fysioterapeut. Spesialist i idrettsfysioterapi.

Nimi Storo

Céline Hamisultane

Fysioterapeut

Nimi Storo

Dorthe Bro Strauss

Idrettsfysioterapeut, CSCS. Master i idrettsfysioterapi.

Nimi Storo

Hvorfor velge Volvat Nimi?

For idrettsfolk og folk flest

Uansett alder, fysisk form og tilstand hjelper vi deg til å bli friskere og prestere bedre.

Over 30 års erfaring

I skjæringspunktet mellom toppidrett og folkehelse er Nimi unike. Vårt arbeid gjennom tre tiår har gjort idrettsmedisinske prinsipper til folkemedisin.

Nye metoder

Nimi bidrar aktivt og jobber i tett samspill med forskningsmiljø hos Norges Idrettshøgskole og Oslo Universitetssykehus.