Hopp direkte til innhold

Nimi Ullevål har flyttet til Storo

Vår nye adresse på Storo er Vitaminveien 1A, les mer om beliggenhet og parkering

Viktig melding
Lyske- og hofteskader
Foto: Shutterstock

Lyske- og hoftesmerter

Lyskesmerter er en veldig vanlig plage i idretten. Slike smerter forekommer hyppigst i idretter og aktiviteter som inneholder mange raske bevegelser, spurt, start/stopp, retningsforandringer samt spark.

Både ungdom og voksne kan oppleve disse plagene, men det betyr ikke at de lider av den samme skaden. Fotball er idretten hvor vi ser mest lyskeskader, men det forekommer også hyppig i ishockey, håndball, kampidretter og dans.

Det er flere strukturer i hoften/lysken som kan gi smerte. De vanligste er muskulatur, skjelett, sener, hofteledd og magen. Noen ganger kan smerter i hoften også komme fra ryggen. Lyskesmerter kan oppstå akutt eller komme gradvis (det vi definerer som belastningsskader).

  • Akutte skader oppstår gjerne plutselig som følge av en konkret hendelse og som regel er det skade på muskel eller sene.

  • Gradvis oppståtte lyskesmerter er vanskeligere og har som regel et sammensatt årsaksbilde. Ofte har lyskesmertene vart en stund og de kan ha bredt seg til et større område i lysken, bekkenet og/eller nedre del av magen.

Årsaker

Risikoårsaker er tidligere lyskeskade, nedsatt styrke i hoftemuskulatur og manglende idrettsspesifikk trening. Ungdom som er under vekst og har stor trenings- og kampbelastning er en ganske utsatt gruppe. Disse får oftest sine smerter fra skjelettet, da det finnes sju ulike vekstsoner i bekkenet.

Symptomer

Det vanligste symptomet er smerte i lyskeregionen som forverres ved aktivitet. I starten er det smerter under oppvarming, og mulig stivhet etter aktivitet. Det normale er at plagene bare blir verre og verre, og tilstanden påvirker evnen til idrettsspesifikk trening og prestasjon.

Vi kan hjelpe deg - bestill time

Ta kontakt på telefon 02430 eller bestill time direkte her:

Bestill time

Vitenskapelig og erfaringsmessig vet vi at lyskeskader ikke er farlige, men disse skadene krever ofte lang tid med rehabilitering. Det er viktig å få en tidlig diagnose av skaden for å optimalisere behandlingen og redusere skadeperioden.

Thomas T. Ødegaard

Thomas T. Ødegaard

Fysioterapeut. Spesialist i manuellterapi og idrettsfysioterapi. Nimi Expert.
Nimi

Nimi Expert. Thomas er selv aktiv innen ballspill og han har trenerkurs i fotball. Har jobbet med idrettsmedisin for lag elitenivå/internasjonalt siden 1995 for håndball, hockey, fotball og dans. Jobber nå med landslaget i fotball.

Har stor kunnskap og erfaring med undersøkelse, behandling og rehabilitering av mennesker med en aktiv livsstil.

Holder mye foredrag og kurs. Veileder i masterutdanningen for idrettsfysioterapi.

Thomas er en del av Idrettens skadetelefons kvalitetssikrede behandlernettverk.

Kontakt oss

Kontaktskjema
Vi svarer deg så fort vi kan i våre åpningstider.

Telefon: 02430
Åpen mandag–fredag, kl. 9–15

(Fra utland: +47 22 22 78 88)

Privat helseforsikring
Har du saksnummer kan du bestille time her
Telefon 96 62 53 12
Åpen mandag–fredag, kl. 9–15.

Adresse:
Vitaminveien 1A, 0485 Oslo (inngang ved trikk / T-Bane)